Recept – Velikonoční beránek, mazanec

Velikonoční beránek.:

  • 120 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • trochu šťávy z citronu, nebo citronové kůry

Postup.:

  • Tuk, žloutky a cukry utřeme do pěny. Postupně přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zakapeme šťávou z citronu a nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků.
  • Vymažeme formu, vysypeme hrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě asi 1/2 až 3/4 hodiny.

Velikonoční mazanec.:

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
  • 115 ml vlažného mléka
  • 70 g cukru
  • 70 g změklého másla
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 1 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky citrónového extraktu (nebo 5 g nastrouhané citrónové kůry z 1 citrónu)
  • 35 g rozinek
  • 35 g nasekaných loupaných mandlí
  • rozšlehané vejce na potření
  • mandlové lupínky na posypání

Postup.:

  1. Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.
  2. Po 30 minutách vmícháme všechny ostatní suroviny (cukr, máslo, sůl, extrakty a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
  3. Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle.
  4. Nakonec vmícháme rozinky a mandle a zapracujeme.
  5. Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíte, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí).
  6. Po dalších 30 minutách těsto skulíme do bochánku (tzn. pořádně jej utáhneme, aby nám při kynutí v troubě drželo tvar), dáme plech vyložený pečícím papírem a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout.
  7. Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem stále vrací zpět.
  8. Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo přeřízneme do kříže. (Řez by měl být hlubší, já ho udělala mělký a mazanec se mně lehce roztrhl).
  9. Předehřejeme troubu na 160°C. Pečeme 40 – 50 minut dozlatova.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *