Rýmovník

Nenáročná rostlina rýmovník, nejen hezky vypadá v našich příbytcích, ale má i léčivé účinky hlavně období nachlazeních a rým. Udělat si z rýmovníku můžete například sirup nebo mast. Zvládne to opravdu každý a není to nic těžkého.

Sirup z rýmovníku

Na přípravu sirupu z rýmovníku budete potřebovat.:

  • 40 lístků rýmovníku
  • 1 litr vody
  • 1ks citrónu
  • 1ks pomeranče
  • 1kg cukru krupice

Postup přípravy sirupu.:

  1. Listy rýmovníku omyjte a vložte do hrnce. Pomeranč oloupejte a nakrájejte na kolečka, z citronu okrájejte kůru a také nakrájejte na kolečka
  2. Oba citrusy vložte k listům do hrnce
  3. Směs v hrnci přelijte vřelou vodou, přiklopte poklicí a nechte 48 hodin stát při pokojové teplotě
  4. Po 2 dnech směs přes plátýnko přeceďte a pořádně vymačkejte (tak aby se do nálevu dostala i citrusová šťáva)
  5. Do nálevu nasypte všechen cukr a postavte na plotnu. Za občasného promíchání přiveďte k varu a pak ztlumte, aby se směs nevařila příšliš prudce, ale spíš jen stoupaly bublinky ode dna
  6. Vařte asi 1 hodinu, dokud směs není zredukovaná asi o třetinu – v tuto chvíli by měla i zhoustnout do podoby sirupu
  7. Ještě horký sirup slijte do vysterilizovaných lahví, uzavřete a skladujte v chladu

Mast z rýmovníku

Na přípravu masti z rýmovníku budete potřebovat.:

  • 20 – 30 větších listů rýmovníku
  • 200g nosiče ( domácí sádlo, kokosový olej apod. )

Postup pro přípravu masti z rýmovníku.:

  1. Rozpusťte Vámi vybraný nosič v hrnci na mírném plameni
  2. Nakrájejte listy rýmovníku i se stonky na malé kousky
  3. Přidejte nakrájené listy a nechte cca 2 hodiny ohřívat ( nevařit ). Občas zamíchejte
  4. Odstavte směs a dejte ji do druhého dne do ledničky
  5. Druhý den vše zopakujte ( můžete přidat ještě pár čerstvých listů rýmovníků )
  6. Do hotové směsi můžete přidat esenciální oleje ( máta. eukalypt ) nebo živé rostliny např. mátu, heřmánek, měsíček nebo levanduli
  7. Přeceďte směs přes pouze plátýnko
  8. Plníme připravené lahvičky či kelímky a necháme zatuhnout
  9. Hotová mast z rýmovníku se uchovává ideálně v neprůhledné nádobě a v chladu

Zdroj.: iprima.cz a spektrumzdravi.cz

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *